Пшениця в історії пивоваріння зіграла не меншу роль, ніж ячмінь. Шумери та стародавні єгиптяни широко використовували цей злак для приготування свого улюбленого пінного напою. У середньовічній Європі також варили пшеничне пиво. Особливо сподобалося світле освіжаюче пиво бельгійцям та німцям. Сьогодні для того, щоб купити пиво пшеничне, навіть не потрібно виходити з дому. Для цього варто лише скористатися послугою експрес доставки від онлайн-супермаркету Турбо. Це популярна онлайн платформа з сотнями товарних позицій у каталозі, доступними цінами та власними дарксторами у Києві.
Всі замовлення обробляються дуже швидко, а доставка займає від 15 хвилин. Замовити продукти та товари для дому можна на сайті Turbo.ua або у фірмовому мобільному застосунку. Всі клієнти Турбо можуть розраховувати на свіжі продукти (замовлення доставляються у термосумках), безкоштовну доставку від 400 грн та участь в унікальній бонусній системі TurboCoin.
Які існують сорти пшеничного пива?
Існує кілька різних сортів пшеничного пива, кожен з яких має свої унікальні характеристики та смак. Найбільшу популярність серед прихильників пінного напою мають наступні:
- Hefeweizen. Один з найпопулярніших сортів пшеничного нефільтрованого пива. Відсутність фільтрації під час його виготовлення означає присутність у ньому дріжджів. Таке пиво має каламутний, непрозорий вигляд та високу кислотність. Hefeweizen має фруктовий, злегка солодкий смак з відтінками банана та гвоздики.
- Kristallweizen. У перекладі з німецької означає «кришталево-чисте пиво». Це пиво перед розливом обов’язково проходить спеціальну фільтрацію, яка дозволяє йому дозрівати всередині тари. Технологія його дозрівання передбачає додавання вуглекислого газу, який утворює при розливі розкішну піну у спеціальних високих келихах. Таке пиво відрізняється свіжістю та легкістю, саме тому його заведено називати пшеничним шампанським.
- Dunkelweizen. Темний та насичений сорт пшеничного пива, який має багатий, карамельний смак з відтінками фруктів та спецій.
- American Wheat. Сучасний сорт пшеничного пива, створений у 90-ті роки на основі німецьких сортів. American Wheat має більш гіркий та насичений смак.
- Berliner Weisse. Легкий та освіжаючий сорт пшеничного пива, який має світло-жовтий колір, високу кислотність та низький вміст алкоголю. Нерідко його поєднують з різноманітними сиропами та лікерами.
- Witbier. Бельгійська версія пшеничного пива, яка має кислуватий присмак. Зазвичай готується зі спеціями та сухофруктами. Witbier залишає по собі особливий солодкуватий присмак, утворює рясну піну, має злегка каламутний блідий колір і хмелеву гіркуватість.
Якщо брати крафтовий сегмент, особливою популярністю серед прихильників пива користується White IPA, який вариться на пшеничному солоді, має легкі пряні та фруктові ноти. Для густини та більшої каламутності під час приготування пива New England IPA додають пшеничний солод або пластівці.
Культура споживання пшеничного пива
За традицією пшеничне пиво треба пити зі спеціальних широких масивних склянок. Стінки цих склянок мають велику товщину, що дозволяє довше зберігати прохолоду пива у спекотний день. Перед розливом пшеничного пива склянки промивають у холодній воді або тримають у холодильнику, щоб пиво не сильно пінилося.
Пшеничне пиво вживають охолодженим, але не занадто. Кристаллвайцен варто вживати за температури 7-8°C, Гефевайцен — 8-10°C. Міцніші темні сорти подають на стіл темплими.